Oppstartsseminar i Moss og Skien

22.-24. januar 2019

Kick Off-seminaret i ADAPT, som sparket forskningsprosjektet i gang for alvor, fant sted tre kalde vinterdager i slutten av januar. Fra prosjektgruppa deltok Oddrun H., Maja K., Cecilie, Vebjørn, Joar, Anne Cathrine og Grete. Rent faglig dreide det seg om å få diskutert prosjektet i full bredde, tydeliggjøre hvordan de ulike arbeidspakkene defineres av prosjektdeltakerne samt å få forståelse for hva slags forpliktelser vi har påtatt oss.

Men ikke minst var mange i prosjektgruppa ivrige etter å se hva som faktisk skjer i de to transformasjonsområdene som de fleste av oss på dette tidspunktet bare hadde lest litt om. Å gjøre seg kjent med status i de to undersøkelsesområdene og noen av de viktige samarbeidspartnerne i Skien og Moss var derfor selve høydepunktene på turen og var også det som la rammen rundt det øvrige programmet.

Skien videregående skole ble åpnet fra og med skoleåret 2018/2019.

Byplanlegger Håvard Nymoen Johansen og kulturrådgiver Tom-Erik Lønnerød fra Skien kommune ga oss innblikk i rammene som har ligget til grunn for omformingen av Klosterøya siden 2006 – og pekepinn om hva som står på agendaen i de kommende årene. De viste oss også rundt i området. På Verket hadde vi med oss rådgiver André Sørling fra Høeg Eiendom og konservator ved Moss by- og industrimuseum Camilla Gjendem. Fra hvert sitt ståsted kunne de formidle den raske utviklingen som har skjedd på Verket fra cellulosefabrikken til Peterson & Søn ble nedlagt i 2013 fram til de første boligene sto innflyttingsklare. Også her fikk vi sett oss rundt på området.

Gammel og ny bebyggelse på Verket i Moss. Foto: Cecilie Flyen

Møtet hadde imidlertid også et viktig sosialt aspekt: Å bli bedre kjent med hverandre, slik at nye løsningsforslag og ideer kan vokse fram gjennom samarbeidet vi skal ha i tre år framover. Mye av det vi diskuterte underveis, er temaer som vi kommer til å vende tilbake til ettersom prosjektet utvikler seg. Ett av temaene vi stadig vendte tilbake til, var hvordan vi ønsker å konkretisere det vi omtaler som prosjektets ‘samfunnsleveranse’, dvs. prosjektets nytteverdi. Det var felles enighet om at den beste måten å sikre dette på er gjennom å etablere god dialog med partene som har tett kjennskap til transformasjonsområdene.

Verket i Moss transformeres fra industri til bolig og næring.
Foto: Cecilie Flyen.